Za telekomunikačné služby Slováci zaplatia priemerne 38 eur mesačne

18.08.2014 Bratislava

Bratislava 18. augusta (TASR) - Podľa analýzy, ktorú urobili analytici Sberbank Slovensko na vzorke 10-tisíc klientov, ktorí platia pravidelne mesačné faktúry niektorému z telekomunikačných operátorov za telefón, internet či televíziu, je priemerná výška faktúr 38 eur mesačne.

Podľa Filipa Víteka zo Sberbank Slovensko sa táto suma za posledný rok a pol výrazne nezmenila, napriek tomu, že využívanie smartfónov, a teda prenosu dát cez mobil, sa stále rozširuje. Mierne vyššie sumy platia ľudia za decembrové, vianočné telefonovanie v januárovej faktúre. Naopak, podľa neho, zaujímavé je, že v lete zostávajú priemerné platby operátorom rovnaké. Ani na dovolenke sa teda telefón neodkladá a používa sa rovnako, ako počas iných mesiacov.

Okrem priemerného mesačného výdavku na telekomunikačné služby zaujímalo analytikov banky aj to, koľko minie 10 % najaktívnejších užívateľov. Zistili, že mesačná faktúra najväčších fanúšikov telefonovania je v priemere 2,6-násobne vyššia, až 100 eur mesačne. Podobne ako priemerní užívatelia majú najvyššie faktúry v januári.

"Najaktívnejší užívatelia majú zároveň viac telekomunikačných produktov, za ktoré platia. Kým v skupine priemerných užívateľov platí mesačne dve platby operátorom len polovica ľudí, v skupine najaktívnejších sú dve platby mesačne štandardom pre každého. Hlavným dôvodom je zrejme fakt, že platia zvlášť za mobil a televíziu, alebo platia dva mobilné telefóny, pre seba alebo niekoho blízkeho," komentuje Vítek.

Štatistika tiež ukázala, že ženy majú v priemere o tri eurá nižšie mesačné faktúry ako muži. Kým priemerný muž platí 40 eur, priemerná žena 37 eur. Mesačný počet platieb operátorom je pritom u oboch pohlaví rovnaký.
 

Vyberte región